(+381) 64 2704093 tihadesign@yahoo.com

MOJ HOBI-DEKUPAŽ

Dekupaž je tehnika dekorisanja predmeta ili nameštaja lepljenjem papira ili salveta. Dekupaž se vekovima koristi kako bi se stari ili obični predmeti učinili lepšima. Veoma je kreativan i ima minimalna ulaganja. Reč je francuskog porekla, od reči decouper i znači iseći, izrezati. Tehnika je nastala u istočnom Sibiru, zatim je prihvaćena u Kini, a nakon par vekova je dospela u Evropu, pre svega u Italiju.

Šest podmetača za čaše,sa plavim leptirima na njima.
Dekupaž podmetači

SALVETNA TEHNIKA

Za dekorisanje se koriste salvete. Pre svega treba željeni predmet pripremiti za ukrašavanje. Najpre ga očistimo od prljavštine i išmirglamo ukoliko postoje neravnine na njemu. Da bi se motivi salvete lepo videli i ako je predmet tamne boje, potrebno je ofarbati ga u belu boju ili bilo koju svetlu boju. Upotrebljavaju se akrilne boje. Nakon toga isečemo motiv sa salvete koji želimo da zalepimo na predmet i za lepljenje koristimo samo prvi sloj salvete.

Poslužavnik rađen salvetnom tehnikom

Kada smo pripremili predmet, pristupamo lepljenju. U tu svrhu koristi se specijalni lepak za dekupaž koji može da se nabavi u knjižarama i hobi prodavnicama, ali pošto je relativno skup može i neki jeftiniji ( ja sam najčešće koristila drvofix. Motiv koji lepimo stavimo na željeno mesto na predmetu, a zatim od sredine prema krajevima povlačimo četkicom kako bi smo zalepili salvetu, veoma pažljivo da je ne iscepamo.

Dekupaž u par koraka

Poslednja faza je lakiranje. Takođe postoji lak specijalno za dekupaž, ali i tu možemo da pribegnemo jeftinijim varijantama kao što sam ja koristila auto lak u spreju. Lakiranjem dajemo predmetu dodatni sjaj a i istovremeno zaštitu. Predmet je potrebno lakirati u minimum dva sloja vodeći računa da je prethodni sloj potpuno suv. Što više slojeva laka stavimo, predmet će biti lepši.

Dekupaž je veoma kreativan hobi. Od običnih stvari možemo da napravimo unikatne predmete. Nije skup. Bukvalno se može raditi od materijala koji imamo u kući. Može biti i dobar izvor prihoda, kao što je bio slučaj kod mene. Neki su razvili dobar posao u proizvodnji repro materijala, a ja sam prodavala gotov proizvod nakon ukrašavanja.

Kutija za nakit