(+381) 64 2704093 tihadesign@yahoo.com

Pop art umetnost je naziv za umetnost popularne kulture. Umetnički pokret pop art-a raširio se u Engleskoj i SAD-u tokom druge polovina 1950ih godina.  Pop-art je pravi izraz potrošačkog društva i reklamokratije. Umetnici pop-arta koriste popularne proizvodne ambleme, žive ikone društva ,neonske reklame, pop zvezde i rok pevače, filmske idole i junake stripa, bildere i supermene, luksuzna kola, aparate za domaćinstvo, robu… Podudarao se sa globalizacijom pop muzike, oličene u popularnosti Elvisa Prislija i Bitlsa. Bio je zabavan i mladalački pokret. Termin pop-art je prvi put upotrebio engleski likovni kritičar Lovrens Alovej, 1958. godine, kada je opisao posleratni potrošački način života.

Iako se „proslavio“ u Americi, pop-art je nastao u Velikoj Britaniji sredinom 50-tih godina prošlog veka. Pop art se karakteriše jakim, svetlim bojama. Primarne boje koje se najviše koriste u pop art-u su crvena, žuta i plava, koje su se pojavile u najpoznatijim radovima koji su bila deo ovog umetničkog pravca. Karakteristično za sve umetnike pop-arta je korišćenje tehnike kolaža.

Britanski izum

Iako se „proslavio“ u Americi,  pop-art je nastao u Velikoj Britaniji sredinom 50-tih godina prošlog veka. Independent Group – IG (nezavisna grupa) iz Londona smatra se glavnim pokretačem; E. Paolozi, jedan od osnivača grupe, napravio je seriju kolaža Bunk! sastavljenih od nasumičnih isečaka iz novina, stripova, reklama i drugih grafičkih proizvoda koje su predstavljale američku kulturu, u ironičnom svetlu. Reč „pop“ izvedena je iz jednog od njegovih kolaža, u kome se reč pojavljuje u oblaku dima koji se puši iz pištolja. Kasnije, jedan od likovnih kritičara iskoristio je tu reč ne bi li dao ime ovom novom pravcu, zasnovanom na slici pop kulture. 

Pored mnogih umetnika američkog pop-arta postoje tri umetnika koja se izdvajaju. To su Klas Oldenburg, Roj Liktenštajn i naravno, Endi Vorhol.

KLAS OLDENBURG bio je umetnik pop-arta koji je pre svega izabrao skulpturu kao medij komunikacije sa publikom. Tokom 60-tih bio je učesnik mnogih „hepeninga“, improvizovanih umetničkih događaja gde je učešće publike bilo važnije od samog proizvoda. Inspiraciju je nalazio u stvarima koje su ljudi kupovali da bi zadovoljili svoje potrebe. Njegova umetnost je puna “duhovite ironije” i kontradikcije – pravio je meke WC šolje od jastuka i čvrste čizburgere od gipsa. Voleo je da pravi skulpture u kontradiktornim veličinama, čineći male predmete velikim, i obrnuto; sve u cilju preispitivanja upotrebne vrednosti objekta i njegovo pravo “značenje i važnost”.

Marilyn Monroe-Endi Vorhol

 Jedna od glavnih komponenti pop arta je humor, ismevanje  društva. Predstavnici ovog pravca su Endi Vorhol i Roj Lihtenštajn. Oni su koristili proces štampanja koji im je omogućio da reprodukciju dela u ogromnim količinama. Endi Vorhol koristio je sitoštampu, tehniku štampanja potiskivanjem boje kroz štamparsku formu izrađenu od svile. Roj Lihtenštajn koristio je litografiju, grafičku tehniku ravne štampe sa kamenih ploča.

„Pop-art želi, bez ikakve iluzije, da stvari govore same za sebe“, izjavio je jednom prilikom Endi Vorhol.

ENDI VORHOL  jedan je od najpoznatijih umetnika dvadesetog veka , koji je zaslužan za rođenje ovog umetničkog pravca.  Od malih nogu je sanjao Holivud i filmske zvezde čije sličice je skupljao. Tokom 1960-ih Vorhol je od ilustratora postao jedan od najpoznatijih umetnika Amerike. Bio je slikar, filmski reditelj, pisac i zvezda. Osnivač je časopisa Interview.Tokom ove decenije Vorhol je počeo da slika poznate američke proizvode, kao što su Campbell supa i Coca-Cola, kao i poznate popularne ikone, kao Marilyn Monroe.

Campell`s Soup-Endi Vorhol

Endi Vorhol je atraktivnom etiketom učinio Campbell najpoznatijom paradajz čorbom na svetu.  Vorhol je svoju sliku Campbell supe prodao za 10 hiljada dolara na aukciji 1971. godine, dok se ona mnogo godina kasnije prodala za skoro 12 miliona dolara.

ROJ LIHTENŠTAJN je stvorio pop-art stil koji se bazirao na novoj i sve popularnijoj formi masovne komunikacije – strip. Posegao je za standardizovanim slikama tradicionalnog stripa na temu nasilja i sentimentalne ljubav, praveći jako uvećane kopije pojedinih kvadrata iz stripa, sa bezličnim pojednostavljenim crnim obrisom i tačkicama (rasterom) koje se vide u povećanju kod štampe u boji. Menjanje dimenzija tih slika od nekoliko santimetara, na nekoliko stotina puta veću površinu . Njegov stil karakterišu ironija i humor, ali Lihtenštajn je u svom slikanju zadržao tradicionalan način upotrebe linija, oblika, tona i boje

Roj Lihtenstajn

Ovaj stil nije zamro – on i dalje živi. Evoluirao je, menjao se, inspirisao mnoge umetnike. Njegovoj popularnosti doprinosi i njegova sveprisutnost na majicama, torbama, bedževima, olovkama, posterima, šoljama… Ovo je umetnički stil koji je izašao iz muzeja na ulice i postao legenda.Uticaj pop arta vidljiv je i u veb dizajnu i brojni su primeri vebsajtova koji su kreirani u ovom stilu.