(+381) 64 2704093 tihadesign@yahoo.com

Prag je glavni grad Češke sa svojih 1,2 miliona stanovnika. Za Prag se kaže da se nalazi u samom srcu Evrope, jer je podjednako udaljen od svih njenih granica. Naziva se još “zlatni grad” i “grad hiljadu tornjeva”. Pored toga što je značajan turistički i istorijski centar pod zaštitom UNESCO-a, Prag je i važna politička i ekonomska prestonica Evrope. Osnovan je u 9.veku dolaskom starih Slovena na područje današnje Češke.Naziv potiče od staroslovenske reči gaz i misli se najverovatnije na prelaz preko reke Vltave.

Međutim, po legendi, grad je dobio ime tako što je princeza Libuše, koja je živela na brdu Višehrad, pala u trans i pokazavši na brdo Hradčani rekla da vidi grad čija će slava dosegnuti do zvezda. Rekla je svojim ljudima da će tamo pronaći čoveka koji delje prag za svoju kuću i da po tome daju naziv novom gradu.

U rimsko doba bio je prestonica carstva, u vreme vladavine Karla IV izgrađen je Karlov most, katedrala svetog Vida (prva gotička katedrala u centralnoj Evropi) koji predstavljaju nezaobilazne znamenitosti koje treba obići pri poseti ovom prelepom gradu.

Kameni most i labudovi koji plivaju po reci.
Karlov most, Prag , Češka republika

KARLOV MOST

Jedan od najpoznatijih starih mostova u Evropi koji je izgrađen 1357. godine i nosi ime po Karlu IV, vladaru u čije doba je Prag cvetao. Na njemu se nalaze 32 statue ličnosti važnih za grad, među kojima je Jovan Nepomuk, češki svetac.

Najznačajnija statua koja se nalazi na mostu prikazuje sv. Jovana (Jana) iz Nepomuka, nacionalnog sveca Češke i zaštitnika reka, mostova, mornara, ribara i rudara. Tadašnji kralj je posle okrutnog mučenja 1393. godine zapalio i bacio ovog mučenika u Vltavu.

Karlov most

Karlov most je dugačak 621 metar a širok gotovo 10 metara. Ima 16 lukova i zaštićen je kulama sa obe strane mosta. Posebno je interesantna kula u gotskom stilu sa istočne strane mosta ka starom gradu

Kula od kamena na mostu sa skulpturama
Ulaz na Karlov most, Prag, Češka republika


STARI GRADSKI TRG I ASTRONOMSKI SAT

Starogradski trg je najstariji i najznačajniji praški trg. Glavna atrakcija trga je astronomski sat koji se na njemu nalazi i hram Marije Device Tinske

Astronomski sat ili Orloj se sastoji od tri glavna dela – mehaničkog časovnika koji svakog sata pokreće figure apostola zajedno sa ostalim pokretnim figurama, astronomskog brojčanika koji prikazuje položaj Sunca i Meseca, zodijak i lokalno praško vreme tj. Centralnoevropsku vremensku zonu i kalendara sa medaljonima koji predstavljaju mesece u godini.

Crkva Device Marije Tinske sa dva 80 metara visoka tornja blizanca, prekrivena je gotičkim obeležjima, dok u unutrašnjosti dominira barokna raskoš. Bajkovita crkva je poslužila čak i kao inspiracija Volt Dizniju za motive dvoraca i kula u njegovim bajkama i samom Diznilendu.

PRAŠKI DVORAC

Dvorac na brdu,u podnožju brda bele i žute kuće sa crvenim i zelenim krovovima.
Praški dvorac, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveći naseljeni dvorac na svetu.

Praški dvorac čini kompleks zgrada koje potiču iz 9-tog veka a predstavlja i zvaničnu rezidenciju predsednika Češke republike. Prema Ginisovoj knjizi rekorda ovo je najveći drevni dvorac na svetu sa površinom od gotovo 70.000 kvadratnih metara. Najdominantnija zgrada Praškog dvorca je gotička katedrala sv. Vida .

Kapela sv. Vaclava najznačajnije je mesto u katedrali jer se u njoj nalaze posmrtni ostaci ovog zaštitnika Češke.

PETRIN TORANJ

Petrin toranj je toranj koji nadgleda grad Prag.Metalne je konstrukcije i napravljen je kao skromna kopija Ajfelove kule u Parizu.Toranj se nalazi na vrhu brda čiji obronci čine jedan ogroman park.

Pored ovih znamenitosti u Pragu ne bi trebalo da propustite da vidite i Zlatnu ulici, Kafkin muzej, Jevrejsku četvrt, Igrajuću zgradu, Zoološki vrt i zid Džona Lenona.